colum d.d. 2 april 2014 uit het Haarlems Dagblad

 

 

Van eigen huis naar verzorgingshuis

 

De overgang van je eigen huis naar een verzorgings- of een verpleeghuis. Een heftige stap en zelden zonder zorgen; wie let er op de woning als je verhuisd bent? Door een tijdige voorbereiding kunnen bepaalde zorgen worden weggenomen. Dit is te regelen in een zogenaamd levenstestament, die je door de notaris kan laten maken.

Als je definitief in een verzorgings-of een verpleeghuis wordt opgenomen en je bent (mede-) eigenaar van een huis, dan is de vraag wat er met je huis moet gebeuren. Als het huis verkocht of verhuurd gaat worden, dan is jouw handtekening nodig, ook als er nog een partner is. Maar hoe moet het als je zelf niet meer kan tekenen? Een opname in een verzorgingshuis is in de regel niet uit luxe geboren. Als je niets hebt geregeld dan kan door de rechter een bewindvoerder worden benoemd. Op zich een mooie oplossing, maar met haken en ogen. Want de rechter wil zich ervan overtuigen dat je inderdaad niet meer zelf kunt handelen, dus een gesprek volgt. Liever regel je dat bij de notaris, als je nog wel handelingsbekwaam bent en nog kunt aangeven wat je wensen zijn.

In een levenstestament die je bij de notaris maakt kun je iemand die je vertrouwt volmacht geven om alle zaken voor je te regelen als je dat zelf niet meer kunt. Iemand die je financiële administratie doet, belastingaangiften indient, betalingen kan doen, enzovoort. In de praktijk geeft men vaak de gegevens (pincode/Digi-D) aan een van de kinderen. Maar hoe denken de andere kinderen daarover? Het kan een recept voor ruzie zijn.

In een levenstestament kun je ook veel andere zaken regelen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven welke medische behandelingen je wel of juist niet wilt ondergaan. In de praktijk zien we dat het voor familieleden en anderen in de omgeving van de persoon die wilsonbekwaam wordt heel prettig is met de volmacht een 'leidraad' te hebben waarin staat wat die persoon wil in die situatie. Hierdoor ontstaan er bijvoorbeeld geen conflicten in de familie bij verschil van inzicht over wat hij/zij 'had gewild'.

 

 

 

Hartelijk welkom op de website van Wijts & Ten Brink Notarissen.

 

We begeleiden u graag tijdens de belangrijke zaken in uw leven, zoals het kopen van een huis, het oversluiten van uw hypotheek en het opstellen van uw testament. Maar ook voor het oprichten van een onderneming of het overdragen daarvan, bent u bij Wijts & Ten Brink Notarissen aan het juiste adres. Lees over onze verschillende diensten op deze website.

Een duurzame relatie staat bij ons voorop. U kunt daarom een lage drempel, vertrouwde gezichten en een persoonlijke benadering verwachten.

 

Op 1 januari 2013 zijn Notariskantoor Wijts-van Nimwegen en Notariskantoor Fransen,  samengevoegd tot één kantoor onder de naam Wijts & Ten Brink Notarissen.

De dames (Coby) Wijts-van Nimwegen en (Cobie) Fransen hebben een stapje terug gedaan om van hun pensioen te genieten en inmiddels draaien we alweer meer dan een jaar als eenheid op volle kracht.

 

Wij zijn goed bereikbaar en zijn gevestigd in een straat met voldoende gratis parkeergelegenheid.

 

Heeft u interesse in onze dienstverlening of heeft u een vraag? Bel ons vrijblijvend op voor een gesprek of voor het maken van een afspraak. We zijn te bereiken op telefoonnummer: 023-5316820.

 

wijts ten brink 1